Tarihçe

Bayındır Mahallesinün bulunduğu yörede milattan önce de insanlar yaşamış. Bunu kalıntılardan anlıyoruz. Köye en yakın kalıntı yeri bugün Keşüllük adıyla bildiğimiz Kaletepe Höyüğü’dür.

Milattan sonraki bu yörenin sakinleri daha çok Rumlardır. Bayındır Mahallesine en yakın mesafede bulunan Rum köyleri -ki bunlar Saralan, Kozansıkı ve Uçuk mıntıkasındaki köylerdir- İstiklal Savaşı yıllarında dağılmışlardır.

Kitaplar, Anadolu’ya yerleşen Oğuz Türklerinin 24 boyundan bahseder. Bu boy adları, il, ilçe ve köy adı olarak hâlâ yaşamaktadır.  Aşağıdaki tablolarda da görüldüğü gibi Bayındır da bu boylardan biri ve bugün Anadolu’da bir ilçe ile yirmi sekiz köy adı olarak yaşamaktadır.

########### OĞUZ BOYLARI ###########

GÜNHAN AYHAN YILDIZHAN GÖKHAN DAĞHAN DENİZHAN
KAYI YAZIR AVŞAR BAYINDIR SALUR İĞDİR
BAYAT DÖĞER KIZIK PEÇENEK EYMÜR BÜĞDÜZ
ALKA-EVLİ DODURGA BEĞDİLİ ÇAVULDUR ALAYUNTLU YIVA
KARA-EVLİ YAPARLI KARĞIN ÇEPNİ YÜREĞİR KINI

BAYINDIR SÖZÜNÜN AD OLDUĞU YERLEŞİM YERLERİ

KÖYÜN ADI BUCAĞI İLÇESİ İLİ
1 BAYINDIR TUTAK AĞRI
2 BAYINDIR PEÇENEK ÇAMLIDERE ANKARA
3 BAYINDIR ÇANKAYA ANKARA
4 BAYINDIR ELMALI ANTALYA
5 BAYINDIR KAŞ ANTALYA
6 BAYINDIR NAZİLLİ AYDIN
7 BAYINDIR GÖYNÜK BOLU
8 BAYINDIR MERKEZ BURDUR
9 BAYINDIR YEŞİLOVA BURDUR
10 BAYINDIR İZNİK BURSA
11 BAYINDIR BÜYÜKORHAN ORHANELİ BURSA
12 BAYINDIR MERKEZ ÇANKIRI
13 BAYINDIR ÇERKEŞ ÇANKIRI
14 BAYINDIR ESKİPAZAR ÇANKIRI
15 BAYINDIR MECİTÖZÜ ÇORUM
16 BAYINDIR TEPE BİSMİL DİYARBAKIR
17 BAYINDIR KEBAN ELAZIĞ
18 BAYINDIR PAZARYOLU İSPİR ERZURUM
19 BAYINDIR GÖKOĞLAN TEKMAN ERZURUM
20 BAYINDIR KOVANLIK BULANCAK GİRESUN
21 BAYINDIR SİLİFKE İÇEL
22 BAYINDIR KUZKAYA MERKEZ KASTAMONU
23 BAYINDIR KAMAN KIRŞEHİR
24 BAYINDIR BEYŞEHİR KONYA
25 BAYINDIR KAVAK SAMSUN
26 BAYINDIR KAVAK KANGAL SİVAS
27 YUKARIBAYINDIR NİZİP GAZİANTEP
28 AŞAĞIBAYINDIR NİZİP GAZİANTEP

Bu boy adlarının değişik yerleşim merkezlerine ad olması bir rastlantı olmasa gerek. 1071’den sonra Anadolu’ya yerleşmeye başlayan Oğuzların, oluşturdukları köy ve kasabalara, bağlı oldukları boyların adlarını vermiş olabileceklerini, ilgili kaynaklardan hareketle söyleyebiliriz.

Köyümüzün adı da, yüksek bir olasılıkla, böyle bir anlayışla konmuştur.

Bu olasılığı doğru kabul ettiğimizde köye ilk yerleşenler (yani köyün kurucuları) Bayındır boyundandır. Bunlar, köyün merkezine yerleşmiş olan (eski isimleriyle) şu ailelerden oluşuyor:

BUDANOĞLU AİLESİ

Hatipgil

Marovgil

Kel Azizgil (Aziz Bayar’ın oğulları Ankara’ya taşınmıştır.)

ÖMEROĞLU AİLESİ

Kâmilegil

ÇEKİÇOĞLU AİLESİ

Gövgözgil

NİZAMOĞLU AİLESİ

Akerler

BAKLACIOĞLU AİLESİ

Baklacılar

SİPAHİOĞLU AİLESİ

Genç ailesi (Kel Murat)

Şahin aileleri

Kara Şaban ailesi

TOPAÇOĞLU AİLESİ

Taş ailesi (Hasbi oğlu Hasan Taş Havza’ya taşınmıştır.)

TATAROĞLU AİLESİ

Kaya İlhan ailesi

YAŞAROĞLU AİLESİ

Şeker Ahmet ailesi (Şeker Ahmet oğlu Adıgüzel (Seyidahmet) Suluovaya taşınmıştır.)

Yukarıda saydıklarımın dışındakiler Bayındır’a sonradan yerleşmişlerdir. Bunlar da köye yerleşme sırasına göre aşağıya çıkarılmıştır:

KARANTUAĞASIOĞLU SÜLALESİ: Hacı Hüseyin Ağa Bayındır’a dört oğluyla (Selim Ağa, Topal (Mehmet) Ağa, Ali Ağa, Ahmet Ağa) Kavak’ın Karantu köyünden gelmiştir. 1850’lerde Bayındır’a yerleştikleri sanılmaktadır. Köyün yukarı mahallesini oluşturmuş olan Karantuağasıoğlu sülalesi, bugün köy nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturur.

BAYINDIR AİLESİ: Soyadı kanunundan önce bu aile de Karantuağasıoğlu adını kullanıyormuş.

KAVASİOĞLU (Yıldırım) AİLESİ: Karantuağasıoğlu sülalesinden sonra Bayındır’a gelip yerleşen aile KAVASİOĞLU ailesidir. Osmanlılarda Kavasioğlu unvanıyla anılan bu aileden imamlık yapan iki kardeş(İbrahim ve Ahmet) tahminen 1880’lerde Bayındır’a gelip yerleşmişlerdir.

RAŞİT HOCA AİLESİ: 1890’larda Bayındır’a gelen Raşit Hoca, Selim Ağa’nın kızı Dudu Hanım’la evlenir. Salih Özkabadayı ve Abdullah Özkabadayı (İncu) aileleri de böylece oluşur.

GENÇTEN AİLESİ: Bunlar çocuğu olmayan Sipahioğlu Kara Şaban’ın ocağına I.Dünya Savaşı yıllarında Emirli’den gelerek yerleşen Mevlüde Hanım ve iki oğlu (Ali ve Aziz)’dur.

ATEŞ AİLESİ: Köyümüzdeki Ateş aileleri, Of kökenlidir ve Bayındır’a üç kardeş olarak gelmişlerdir: Abbas, Halit, Ayşe. Abbas, Şeker Ahmet’in kız kardeşi Fatma Hanım‘la; Halit de Gövgöz’ün kız kardeşi İkbal Hanım‘la evlenmiş. Kızkardeşleri Ayşe Hanım da Yaşar Çavuş’la evlenmiş.

KAÇMAZ AİLESİ: Kaçmaz ailesinin büyüğü Mustafa Saralan’dan gelerek Bayındır’a yerleşmiştir.

DEMİRAY AİLESİ: Demiray ailesinin büyüğü Şükrü de Belalan’dan gelerek Bayındır’a yerleşmiştir.

27 Yorumlar

  1. Nihal

    İzmir’in Bayındır ilçesini niye atladınız ?

    Yanıtla
  2. Ben niyazi Geyguc kavak akbelen köyündenim geçen sene internet üzerinden yaptığım araştırmada kavak ilçesinin bütün köylerinin bayındır han kolunun tekeli aşiretinden olduğunu okudum turkiyenin birçok ilinde tekeli aşiret mensuplarını

    Ben geçen yıl internet de yaptığım araştırmada kavak ilçesinin bütün köylerinin tamamının bayındır han kolundan olduğu yazıyordu sindi bu yazıyı bulamıyorum kavakdaki bütün köylerinin tamamının bayındır han kolunun tekeli aşiretinden olduğunu okudum turkiyenin birçok ilinde tekeli aşiretinden insanlar yaşamaktadır hepinize sl

    Yanıtla
  3. mehmet

    gaziantep sof dagınki ışıklı köyünde bulunan özcan ailesi olarak bayındır aşiretinden oldugumuzu biliyorum ama akrabalarımızın türkiyenin her yerinde oldugunu bilmek beni mutlu etti keşke biraraya gelip büyüklerimizden daha net bilgi alsak birbirimizi tanısak ne güzel olur.

    Yanıtla
  4. adem kabadayı

    deş hepsini yazmışsında kabadayı sülalesini niye yazmadın?

    Yanıtla
  5. irfan kabadayı

    vayy be koyun yarısı kabadayı hıcbır bılgı yok!!!cok garıp…

    Yanıtla
    • YÖNETİM

      Bazı Kabadayılar geçmişini bilmiyor. Herkes gibi siz de Kabadayı soyadını 1934’te aldınız. O sülale öncesinde KARANTUAĞASIOĞLU idi. Sitemizde bununla ilgili bilgiler mevcuttur. YÖNETİM.

  6. adem kabadayı

    kardeş iyi güzelde su kabadayı ailesini yok sayman beni üzdü vallahi ….onuda bi araştırında bi tamam olsun inşallah…

    Yanıtla
  7. mehmet bayındır

    bizim köyleri de eklediğiniz için çok teşekkür ederim saygıdeğer kardeşlerim

    Yanıtla
  8. mehmet bayındır

    mrb saygı değer editörüm ben gazıantepliyim gaziantepin nizip ilçesinde de iki tane bayindir köyü bulunmaktadır benim köyümün ismi yukarı bayindir köyü birde aşağı bayindir köyü var bizde oğuzlar in 24 boyundan biriyiz hatta bizim bulunduğumuz bölgeye barak ovası derler ve burda 80 tane köy var hepsi türkmen dir . Bayindır köyü listesıne bizide eklerseniz çok memnun oluruz . Şimdi den teşekkürler.

    Yanıtla
  9. BURAK İNCU

    SEVGİLİ CEZMİ AMCA SOYAĞACI YAPMIŞSINIZ AMA ZİYA İNCUNUN EN BÜYÜK OĞLU FETİ İNCU YAZMAYI UNUTMUŞSUNUZ EKLERSENİZ SEVİNİRİM

    Yanıtla
  10. feyzullah bayındırlı

    gaziantebin nizip ilçesine bağlı yukarıbayındır ve aşağıbayındır adında ikitane bayıdır oymağından köy bulunmaktadır yukarıbayındırda yaşayan ların soyadlarıda bayındırdır selamlar

    Yanıtla
  11. YÖNETİM

    Sayın Kabadayı öncelikle ilginize teşekkürler.
    Bu sayfadaki KARANTUAĞASI OĞLU SÜLALESİ sözüyle başlayan paragraftaki mavi renkli kelimelere tıklayarak Kabadayı’lar ile ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz. Eminim ki açılan sayfalarda görmeyi umduğunuz bilgileri bulacaksınız. Hayırlı günler…

    Yanıtla
  12. kabadayi

    degerli calismalar olmus emek verilmis önce katkısı olan herkese bravo…ben bir kabadayi olarak merakimi gideremedim,bana bir cevap yazan aydinlatan olursa bende atamı koyumu tanımıs olurum.SOY agacında özkabadayidan baska yakın YOK.Bu kadar kabadayi var soy agacında yok.KÖYÜN ortasında hemde en eski veyselgilin evi var,soyagacında yok.BU VEYSELGİLİN BABASI DEDESİ YOK MU? nerden gelmiş oraya?

    Yanıtla
  13. Cemil AK

    Sayın Bayındır halkı;Sizlere Selam ve saygılarımı gönderiyorum.Ben ANTALYA’nı Elmalı İlçesi Bayındır Mahallesindenim.Antalyada yaşıyorum. 48 yaşındayım. Sizler gibi bende uzun yıllardır biz kimiz?…Anadoluya nerden geldik sorarak,araştırmalarıma uzun yıllar önce başladım.Edindiklerimi sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum.Önce sizlerle amcaoğluyuzdiyor,bilebildiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
    Anadoludaki tüm bayındırlılarınOğuzların Üçok kolunun Bayındır Aşiretinden geldiğini Çok çeşitli belgelerle belgelemek mümkün.Bunlar Osmanlı tarihi,Ebubekr-i Tihrani’in eserleri…vb gibi bir çok belgede bulmak mümkün.Bayındır aşireti 13 yy da Anadoluda görülmeye başladı.Moğal istilalarından kaçarak geldikleri tesbitlidir.AKKOYUNLU DEVLETİni 1340 yılında Tur Ali bey komutasında kurulmuştur.Bu devleti Kara yülükOsman bey Pekiştirmiş.Sınırları Kafkaslardan Mısıra kadardiğertaraftan Horasandan Sivas civarlarına kadar genişleten kıralları ise Uzun Hasan dır.Karaman oğulları gibi birçok devleti tarihten silmiştir.Osmanlıda Anadoluya yaklaştıkça Akkoyunlu devletini tehdit olarak algılamış.Kısaca bahsetmek gerekirse Osmanlı ile Otluk beli savaşı yapmış.(1473)Öncü kuvvetlerini yenmiş isede savaş sonun da yenilmiştir.OsmanlıTeçhizat bakımından ve sayı bakımından üstün.(100 000 askerle)Akkoyunlu ise Atlı süvari bakımından üstün.(70 000 askerle)Ömründe aldığı en büyük yenilgi idi.Uzun Hasan eski kuvvetine ulaşamasada devleti toparlamayı başarmış.Ama bu ünlü padişahın ölümü sonun da (1478)taht kavgaları ,her geçen gün devletin zayıflamasına neden olmuş.
    Yine bir türk devleti olan Safavi devleti(bazı belgelere 1507,bazı belgelere göre 1514)Akkoyunlu devletine son vermiş.Bununlada kalmamış;Akkoyunlulara tabi olan bulabildiği her canlıyı ölddürmüştür.Yine bazı tarihlere göre bunun üzerine anadolu dağlarında göçe kona emin yer buluncaya kadar kaçmaya devam etmiş Bayınddıroğulları.Bazı tarihlere göre ise;Safavilere yenilen AkkoyunlularDiyarbekire çekilmiş,Celali iyanlarına kadar Karadağ civarlarında osmanlı emrinde yaşamış.Celali isyanlarını alevilere destek vererek başlatan bu oymaktır deniyor.
    Osmanlı devletine vergi vermemek istemişler.Yadavergiler altında inleyip isyan çıkarmışlar.Osmanlılar Akkoyunluları tarih boyunca sevmedikleri vede sonradan katıldıkları için , artık osmanlının eskisi gibi savaşmadığını,gelirleri azaldığı için ekonomik sıkıntı çektiği için;vergileri sık sık artırığından,Bayındıroğullarının perde arkasıda olsadabucelali isyanlarının baş aktörü diye Kuyucu ahmet paşa tarafından katleildiği çeşitli yazıtlarda belirtilip ima edilmektedir.Katledimek karşı karşıyadırlar.
    Bundan dolayıdır ki anadoluya ve dağlara kaçtıkları tahmin edilmektedir.Karacadağ ,Konya,Mersin;Akseki;Antalya,Korkuteli;Burdur,Aydın ve İzmire kadar gittikleri Tahmin ve varsayımları çok kuvvetlidir.Yani biz onların torunlarıyız.Sizin sitede de belirtildiği gibi Oğuzlar Yurt tuttukalrı yerlere hap kendi soyunu belirten adları vermişlerdir.Kimbilir belkide günün birinde tekrar toplanır bir bayrk altında devlet kurarız diye helallaşıpmı ayrılıyorlardı?bilemeyiz.Bu yüzyılda böyle bir düşünce çok ütop gelsede;Bir soydaşımızla tanışmak (böyleside olsa)mutlu eder beni diye sizlerle tanışmak istedim.Belki bilgilerimizi paylaşarak aha iyiyi doğruyu elde ederiz.Kimbilir belkide genlerim size ulaşma arzusu hasıl etmiştir bende.
    Şimdilik tekrardan selam ve saygılarımıköy halkına sunar,Bütün güzellik ve iyiliklerin sizin olmasını temenni ederim. Cemil ak.15 kasım 2008

    Yanıtla
  14. murat kabadayı

    gencer kardeş kabadayı sülalesini de bi araştırsan sana zahmet hem daha bi sürü aile var bu kadarla sınırlı değil sern sadece tanıdıklarını eklemişsin heralde buraya sana kolay gelsin….

    Yanıtla
  15. Recep KABADAYI - Bursa

    Tüm Dostlara Selam olsun,

    Sevgili GENÇER kardeşim, Tarihi bilgileri bu cam ekranına aktararak bizleri aydınlattığın gibi Yüce Allah’ta senin yolunu aydınlatsın. Allah Razı Olsun.
    Bütün SÜLALELERE, AİLELERE, OĞULLARA, AĞALARA, BEYLERE Vel Hasıl BÜTÜN KÖYLÜLERE SEVGİ VE SELAMLARIMI SUNARIM. İYİKİ VAROLMUŞSUNUZ, İYİKİ BAYINDIR KÖYÜNE YERLEŞİP YAŞAMIŞISINIZ. İNŞAALLAH BİZ DE KURDUĞUNUZ BU KÖYÜ GÜZELLEŞTİREREK YAŞATMAYA ÇALIŞMALIYIZ. GEÇMİŞLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN, MEKANLARI CENNET OLSUN.

    Yanıtla
  16. brusk

    sayın fatih demircioğlu kazı işine girmek isterseniz bizim buralara gelebilirsiniz. ortak çalışırız sizinle. ben bu sayfayı tesadüfen gördüm. hoşçakalın görüşmek üzere…

    Yanıtla
  17. NEJDET(MÜJDAT)TAŞ

    ZAMANINDA KÖYE BİR MİSAFİR GELİR CAMİYE GİDER MİSAFİR CAMİDE İKEN AYAKKABISI KAYIP OLUR. ÇIKTIĞINDA AYAKKABISINI BULAMAZ NE OLDUĞUNU SORAR. KÖY SAKİNLERİNDEN BİRİSİ DER Kİ SENİN AYAKABIYI DANA YEDİ.TABİKİ MİSAFİR İNANMAZ OZAMAN MİSAFİR DERKİ BAYINDIR BAYINDIR ADAMLARI HAYINDIR DANA PABUÇ YEMEZ BUDA BİZE BİR OYUNDUR SÖZÜNÜ SÖLER. YANİ BU SÖZÜN AÇIKLAMSI ,RİVAYETİ BUDUR.SAYGILARIMLA TÜM HEMŞERİLERİME SELAM OLSUN.

    Yanıtla
    • kadir geçer

      bu anlatıgın hadise evliya çelebi seyhatnamesinden evliya çelebi köyü ziyeretinde bayındır köyünü anlatır bu hadiseyide anlatır evliya çeleebinin yaverinin papuçlarının kaybolmasıyla yaşanmis bir hadisedir

  18. BURAK İNCU

    KAVAK ilçesinin tarihi baya eski ilçe merkezinin kuzeyindeki kaledoruğu höyüğünde 1942 yılında yapılan araştırmalarda M.Ö 3500 yılında(bizim köy ise m.ö300’lü yıllarda belli olmus)M.Ö 2000 yıllara ait KAVAK ilk tunç çağından itibaren yerleşim yeridir kaledoruğu höyüüğünde GENÇ Helenistik,ROMA,BİZANS,SELÇUKLU ve OSMANLI DÖNEMLERİNİE (BAYINDIR ise roma,bizansve osmanlı dönemlerinden itibaren)m.ö 333 yılında pontusların elinde olan kavak sonradan romalılara geçmiş…. benden bu kdr
    😎 😎 😎

    Yanıtla
  19. tuncer kabadayı

    yok be hacı.çerkez ethem bizim ordan.ege de efeler var.yörük ali falan

    Yanıtla
  20. SERKAN

    çerkez ethem mi o benim bildiğim ege tarafında yaşayan çete lideri onun ismi farklı olmasın 😀

    Yanıtla
  21. tuncer

    köyümüzün tarihi çok eskiere dayanmaktadır.kurtuluş savaşı öncesi MUSTAFA KEMAL ATATÜRKün köyümüzün karşı tarafı olaN.bizim çerkezler dediğimiz bölgeden geçip ÇERKEZ ETHEMİ ziyaret etmiştir.çerkez ethem adamları ile beraber milli mücadeleyi bölgemizde başlatan kişidir.bandiller çevresinde yaşayan düşmana karşı yaptığı mücadeleyi bilmeyen yoktur.(kaynak.:merhum FERİDE KABADAYI)

    Yanıtla
  22. fatih DEMİRCİOĞLU

    Bize köyümüzün tarihçesi hakkında güzel bilgiler veren özellikle hüdaver abiye çok teşekkür ederim.Hüdaver Abi gibi araştırmacı ve kazı yapan arkadaşlar olmasa tarihimizi bilmeyecez.Hüdaver Abi sana kazı tesfiye işlerinde yazın yardım edebilir.Nede olsa amme hizmeti.Eyvallah abilerim.=-))

    Yanıtla
  23. bayındırlı

    yha köyümüz tarihçesi bölümünde bunlarda olsa bu bilgilerde olsa ii olur BAYINDIR BAYINDIR ADAMLARI HAYINDIR DANA TERLİK PABUÇ YEMEZ BUDA BANA OYUNDUR die bi söz var yha köyümüzde hatta tüüm kavagın agzında bununla ilgili kaynak bulupta yayınlarsanız sevinirim bide köyümüzün adı nerden gelme ilk yerleşenler kimler bu tür bilgileri koyarsanız cok minnettar kalırıs şimdiden teşekkur ederız.herkse slmlar

    Yanıtla
    • Abdülkadir GEÇER

      eskipazar bayındır köyündenim köyümüzün kurulusu cami bahcesindeki bir taş uzerinde yazılıdır 1172dir Bahsettiginiz hadise evliya çelebi seyhatnamasınde geçer tarıhını tam bılmıyorum evliya çelebi köyümüze geldiginde cami cıkısı yaverinin papucları calınır ozaman köyün namlı hırsızlarından dana lakaplı biri vardır tabi hadısede ne oldu bızım papuclar dıye soran evliya çelebiye köyluler dana yedi derler buna istinaden boyle bir tekerleme yapılır bayındır hayındır dana papuç yemez ama buda bıze bır oyundur der bu hadıse seyhatnamede anlatılır

  24. Hüdaverdi Kesen

    Köyümüzün yerleşik tarihçesi çok eskilere dayanır eskimezardaki mezarlar selçuklulara keşullukte yaptığımız kazılarda çıkardığımız metaryellerden bu yörede eskirumların yaşadığı kaynaklarına varıldığı bu parçlarda samsunun birçok yörede aynı kavimlerin yaşadığını Samsun Etnoğrafya Müzesinde yaptığım çalışmalar sonucunda elde ettim daha ayrıntılı bilgi edinmek için daha çok çalışmalar gerekmektedir İnşaallah yaz izinine geldiğimizde daha çok çalışma yapacağız zamanı müsait olanlarımız buralardan çıkan küp parçalarını müzeye götürüp köyümüzün tarihi hakkında bilgi alabilirlerse daha iyi olur.Tarihi ipekyolunun kafkaslara uzanan kolunun kavak ve köyümüz çevresinden geçtiğide bir rivayettir.Harkaltı ve yeniyol mevkilerinde rumların ölülerini gömmek için küp yaptıkları ve buralarda küpocakları bulunduğu yapılan kazılar sonucunda elde edilmiştir Bu kazılar sonucunda değerli mücevherat bulunmamış bulanlar olduğu rivayet olunmuştur.Yöresel kültürel faaliyetler ilişkisi bakımındanda Fatih Sultan Mehmet in Samsun yöresindeki ingilizlere karşı yaptığı savaşlar sonucunda Karaman yöresinden geldiğimizde bir rivayettir. Bilgilerim kesin olmayıp çeşitli rivayet ve yapılan kazılarda elde edilen çeşitli kalıntılarla eşleştirme sonucu varılan kanılardır.

    Yanıtla

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir