Köyümüzün Yapıları

CAMİ

Caminin Kubbesiz Hali

Camii’nin Kubbesiz Hali

Mehmet Kabadayı Camii Tasviri

Mehmet Kabadayı (Almanya) ‘dan Camii Tasviri

OKUL

Bayındır Mahallesi İlkokulu

SAĞLIK OCAĞI

Sağlık Ocağı

ÇEŞMELER

Köyün Girişindeki Çeşme

Köyün Girişindeki Çeşme (Köyün En Eski Çeşmesi)

Orta Mahalle Cami Üstü Çeşmesi

Orta Mahalle Cami Üstü Çeşmesi

Orta Mahalle Cami Altı Çeşmesi

Orta Mahalle Cami Altı Çeşmesi

Yukarı Mahalle Çeşmesi ve Yunak

Yukarı Mahalle Çeşmesi ve Yunak

FIRINLAR

Aşağı Mahalle Fırını

Aşağı Mahalle Fırını

ÖZEL YAPILAR

Köyümüzdeki ortak kullanım için oluşturulmuş (cami, okul, sağlık ocağı, çeşmeler gibi) yapıların dışında kalan özel taşınmazları beş grupta toplamak mümkündür. Bunlar evler, samanlıklar, ahırlar, ambarlar ve sergenlerdir.

EVLER

Önce evlerden bahsetmek istiyorum: Evleri iki grupta değerlendirebiliriz: Eski evler, yeni evler. Burada, zaten göz önünde olan betonarme evlerden söz edecek değilim. Çocukluğumdaki Bayındır’ın evlerinden söz etmek istiyorum. Bu evlerin örnekleri epeyce azaldı köyümüzde. Yorgun ve yaşlı hâlleriyle ayakta durmaya çalışan bu evlere her baktığımda bir adımda çocukluğuma (1970 öncesine) geçiyorum.

Bu evlerin zemin (giriş) katında, önden arkaya doğru, kuruluk, hayat ve tam(ahır) yer alıyor. Genellikle hayat bölümünden bir köprü (merdiven) ile çıkılan üst katta odalar ve tuvalet vardır. Bu evlerin banyoları genellikle, aş-ekmek evi (mutfak)’nin bir köşesinde yer alır. Abdestlik adıyla anılan bu yerin zemini betondur. Bu türden abdestlikler başka odalarda da bulunabilir.

Bu evlerin ayakta kalmış bazı örnekleri yapısal değişikliklere uğramış. Zemin kattaki ahır kaldırılmış.

Hatipgilin Evi

Bunların en yaşlısı 1951’de yapılmış olan Veyselgilin evidir.

Veyselgilin Evi

SAMANLIKLAR

Eski yapı samanlıklarda, temelden itibaren yükseltilmiş harcı samanlı çamur olan birkaç metrelik taş duvar vardır. Bu taş duvarın üstüne çatma başı usulüyle ağaçlar sıralanır. Samanlığın duvarları bu çivi kullanılmayan ağaçlarla yükseltilir. Yeterli yüksekliğe ulaşmış duvarlar üzerine çatı kondurulur.

(fotoğraf eklenecek)

Yeni samanlıklarda samanlı çamur yerine çimentolu, kumlu, kireçli harç; ağaç yerine de tuğla kullanılıyor.

(fotoğraf eklenecek)

AHIRLAR

Eski evlerin altından dışarıya çıkan ahırlar da değişik büyüklüklerde yapılmış tek katlı yapılardır. Köyümüzde yeni yeni modern ahırlar da yapılmaya başlanmıştır.

(fotoğraf eklenecek)

AMBARLAR

Bunlar tahıl ambarlarıdır. Ana gövde beş santim kalınlığında tahtalardan çivisiz oluşturulmuştur. Tek katlı ve iki katlı olanları vardır.

(fotoğraf eklenecek)

SERGENLER

Sergenler, somaklarından ayrılmamış mısırları saklamak için yapılmıştır. Bugün hâlâ ayakta duran örnekleri varsa da kullanılmamaktadır. Ülkemizin farklı bölgelerinde bu yapılar değişik adlandırılmış.

(fotoğraf eklenecek)

12 Yorumlar

  1. FURKAN BAYINDIR( APONUN TORUNU) BAYINDIR

    SAĞLIK OCAĞINI ALACAKTIK BELEDİYE VE MUHTARDAN SES ÇIKMADI… ELE İNAT

    Yanıtla
  2. gizem nur önen

    çok beğendim. resimler çok güzel o ev 1951 de yapılmasına rağmen çok bakımlı duruyor.

    Yanıtla
  3. hayati incu

    merhaba Bayındır Mahallesi sakinleri hayırlı olsun köyümüz de inşallah bundan sonra su sıkıntısı olmayacak
    emegi geçen herkeseden allah razı olsun inşaalalah du tür gerekli yapılanmalar devam eder yönetime ve köy ehli hukukuna ayrıca saygtlarımı sunarım

    Yanıtla
  4. burak incu

    aliciğim o sen olamazsın çünki 1983 dedi sen 25 yasındamısın bana bi sölermisin bide gençer abi köyümüze girişteki çeşmeyi çeşme olarak görmüyorsun herhalde (ben sana söyleyeyimde)

    Yanıtla
  5. ERDEM KABADAYI

    YUKARI MAH YUNAĞINDA AZ SAKLAMBAÇ OYNAMADIK VE ÜST TARAFNDAKİ EVİN ÖNÜNDEN KÖY 2.İSTANBUL GİBİ GÖRÜNÜYOR MERVE

    Yanıtla
  6. atinalı ebubekir

    selam
    😀

    Yanıtla
  7. ALİ GENÇTEN

    1983 RESİMLERİNDE FIRININ ÖNÜNDEKİ RESİMDEKİ KÜÇÜK ÇOCUK BENİM BEN BU RESMİ İLK DEFA GÖRÜYORUM. BU RESMİ GÖNDEREN MEHMET ABİYE SİTEYE KOYAN GENÇERE TEŞEKKÜR EDERİM

    Yanıtla
  8. ugur

    bende bayındır koylu olarak bu sıte ıcın gereklı yapılanma yapılmasına katkıda bulunabılrım

    ugur yılmaz

    Yanıtla
  9. hayati İNCU

    degerli komşular köyümüz halen bulunan eski yapıların degerini bilmeli ben inanıyorumki el birligi ile bu yapıları koruyalım bakalım herkese cocuklarımıza görebilecekleri bir geçmiş bırakalım tabiki bunu okuyan insanlar bana soracak sen neden yeniledin diye inannın şimdki aklım ve düşüncem olsaydı o haliyle düzenlerdim herkese saygı ve selamlarımı yoluluyor
    allah yar ve yardımcımız olsun

    Yanıtla
  10. reşit kabadayı'nın kızı sati

    Koyümü çok özledim tahmin edemesiniz bu özlemimi sayenizde bu sitede gideriyorum allah hepiniden razı olsun 😆

    Yanıtla
  11. Hüdaverdi Kesen

    köyümüz yapıları olarak eskiden karadeniz tipik ahşap yapı kullanılmaktaydı eski sergenlerde daha çoktur çivi kullanmadan kertik açıp birbirine geçirilir evlerde ise ahşap doldu kullanılır bizim eski evde olduğu gibi çürür ama yıkılmaz depreme dayanıklıdır birde karatuğla vardır köy camimiz de olduğu gibi kara tuğla Osmanlı mimarisindede kullanılmıştır Eski Bursa evlerinde olduğu gibi evlerimizde süsleme sanatı kullanılmamış ancak eski buğday hambar kapılarında süsleme ve motifler kullanılmıştır eski evlerimizde mutlaka ocaklık bulunur ve ninelrimiz buralara gazlambası asarmış ve bakır kazanlarda yemek yaparlarmış eskiden toprak turşu küplerimiz de vardı bunlarda tarihi değeri olan maddelerdir ki artık plastik bidonlara yenik düştü eski atarabaları vardı süslütekerlekli kağnılarımız fakat zaman geçtikçe herşey değişti topraktan uzaklaştık tarımı bıraktık betonevlere geçtik herşeyimiz değişti birşey hariç geçmişe özlemimiz……

    Yanıtla
  12. feti incu

    köyümüz o kadar güzelki görmeye doyum olmuyor nasılmı gel de sende gör nereyimi diyecksin Bayındır Mahallesinün her yerini dağını taşını deresini….selamlar

    Yanıtla

Yorum Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir